ژنو (کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ/ فدراسیون بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر)- نمایندگانی از 168 کشور جهان در همراهی با 187 جمعیت ملی صلیب سرخ و هلال احمر در کنفرانس بین‌المللی در ژنو که روز دوازدهم دسامبر خاتمه یافت گرد هم آمدند. کنفرانس بین‌المللی که از سال 1867 هر چهار سال برگزار می‌شود، محلی است که دولت‌های عضو کنوانسیون‌های ژنو و نمایندگان صلیب سرخ و هلال احمر از سراسر جهان در آن حضور به هم می‌رسانند.

کنفرانس بین‌المللی فرصتی مغتنم برای تصمیم‌گیران است تا جدی‌ترین مسائل بشردوستانه در سراسر جهان را به بحث و بررسی گذاشته و قطعنامه‌هایی را به منظور هدایت فعالیت‌های بشردوستانه در آینده تصویب کنند. تصمیماتی که قبلاً اتخاذ شده‌اند تأثیر بسزایی در تقویت حقوق بین‌المللی بشردوستانه (IHL) و چارچوب‌های قانونی تدوین شده برای مقابله با بلایا داشته‌اند و در ضمن فضای مناسبی را برای فعالیت‌های داوطلبانه ایجاد کرده‌اند. امسال مسائل کلیدی که در دستورکار کنفرانس قرار داشتند، شامل موضوع اعتماد، بهداشت روانی، تغییرات اقلیمی، آمادگی برای شیوع بیماری‌ها، حفاظت از اطلاعات و مهاجرت بودند.

آقای پیتر مائورر، ریاست کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ گفت: «کنفرانس بین‌المللی محلی منحصر به فرد برای صلیب سرخ و هلال احمر است تا چالش‌های بشردوستانه را با دولت‌ها به بحث گذارد. این حقیقت که 168 دولت با ما مشارکتی فعالانه دارند نشانگر علاقه راهبردی دولت‌ها برای کمک‌رسانی در زمان بحران‌های بشردوستانه و تعامل با ارکان نهضت است.»

در دورانی که بخش بشردوستانه هر چه بیشتر زیر ذره‌بین می‌رود، بحث‌های ریشه‌ای در مورد اعتماد، اتحاد و مسئولیت‌پذیری در مرکز مباحث این کنفرانس سه روزه قرار داشتند. آقای فرانچسکو روکا، ریاست فدراسیون بین‌المللی جمعیت‌های صلیب سرخ و هلال احمر (IFRC) گفت: «کسب اعتماد مردمی که به آنها خدمات‌رسانی می‌کنیم برای بازپیوند خانواده، تضمین دسترسی به خدمات نجات‌بخش و کار در کنار جوامع محلی، اهمیتی حیاتی دارد.»

خلاصه‌ای از مهمترین نکات قطعنامه‌های تصویبی به قرار زیر است:

بردن حقوق بین‌المللی بشردوستانه به خانه: یک نقشۀ راه برای پیاده‌سازی و اجرای هر چه بهتر حقوق بین‌المللی بشردوستانه. اعضای نهضت و نمایندگان دولت‌ها بر تعهد خود نسبت به حقوق بین‌المللی بشردوستانه و پیاده‌سازی کامل آن، به خصوص در سطح ملی، صحه گذاشتند.

بازپیوند خانواده در عین احترام به مسائل خصوصی: حفاظت از اطلاعات شخصی به مثابه حفاظت از خود فرد است. با افزایش ناامنی در عصر دیجیتال و خطر روزافزون دسترسی غیرمجاز به داده‌های شخصی، نهضت خود را ملزم کرده تا هر چه بیشتر از اطلاعات مربوط به بازپیوند خانوادگی حفاظت کند.

رسیدگی به نیازهای روانی و اجتماعی کسانی که تحت تأثیر مخاصمات مسلحانه، بلایای طبیعی و دیگر شرایط اضطراری هستند: دولت‌ها و اعضای نهضت صلیب سرخ و هلال احمر توافق کردند تا بهداشت روانی و حمایت روانی-اجتماعی را با مشاهده اولین موج از شرایط اضطراری بشردوستانه در دستورکار قرار دهند.

در نظر گرفتن مسائل اقلیمی در قوانین و سیاست‌ها به نحوی که کسی از قلم نیافتد: کسانی که در شرایطی آسیب‌پذیر و شکننده زندگی می‌کنند بیشتر از آثار تغییرات اقلیمی در رنجند. نهضت تلاش دارد تا ظرفیت جوامع صدمه دیده را تقویت نماید تا بتوانند آثار مرکب درگیری، خشونت و تغییرات اقلیمی را بهتر تحمل کنند.

وقت عمل فرا رسیده است: مبارزه با شیوع بیماری‌ها. به دلیل خطری که بیماری‌های واگیر برای سلامت، اقتصاد و ثبات جهان دارند، به خصوص در آسیب‌پذیرترین نقاط جهان، صلیب سرخ و هلال احمر به منظور پیشگیری از بیماری‌ها، ترویج اصول بهداشتی و کاهش آلام مردم با مقامات دولتی همکاری می‌نماید.

زنان و راهبری فعالیت‌های بشردوستانه در قالب نهضت بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر. قطعنامه‌ای به منظور تأکید بر اهمیت حضور زنان در سطح تصمیم‌گیری.

آقای مائورر گفت: «خوشبختانه دولت‌ها در کنار اعضای نهضت خود را در قبال رسیدگی به چالش‌های موجود در مناطق جنگی متعهد می‌دانند، و نمایندگان آنان در کنفرانس بر اهمیت قانون جنگ در زمانی که نوآوری‌های فنی منجر به طرح پرسش‌هایی در رابطه با میزان کنترل انسان بر تسلیحات شده، تأکید مجدد کردند. همچنین توافق کردند تا از اطلاعات شخصی کسانی که در جستجوی عزیزان خود هستند حفاظت نمایند. همچنین شاهد حمایت فزاینده‌ای نسبت به ارتقای سطح بهداشت روانی بودیم.»

آقای روکا هم گفت: «ما از دستیابی به توافق‌های لازم به شکل قطعنامه‌های مختلف خرسندیم. اکنون آماده هستیم تا از پیگیری تمامی تصمیمات گرفته شده اطمینان حاصل کنیم و همچنان به مدافعه‌گری جدی از دستورکار بومی‌سازی و حمایت از جمعیت‌های ملی که کنشگران محلی اصلی هستند، ادامه خواهیم داد: جمعیت‌های ملی قوی، کنشگران محلی قوی، یعنی جوامع محلی قوی.»